Sindromul premenstrual sau SPM reprezintă un cumul de simptome fizice, emoționale, neuro-psihice, endocrine sau metabolice.
SPM afectează mai ales femeile cu deficiențe alimentare (deficit de vitamina B6, Ca, Mg, cu alimentație bogată în grăsimi, zahăr, sare), femei ce consumă exagerat cofeină, fumează, au un stil de viață sedentar sau au antecedente personale de depresie și anxietate.
De asemenea, apare la femeile expuse unui nivel înalt de stres.
Manifestările pot fi ușoare, dar există și forme severe ce împiedică activitatea zilnică a femeii.
Simptomele apar cu 1-2 săptămâni înainte de menstruație și pot fi de natură emoțională (iritabilitate, crize de plâns, stări de depresie, schimbări de dispoziție), comportamentale (mâncat excesiv, agresivitate, probleme cu somnul) sau fizice (dureri de sâni, balonare, edeme, crampe, cefalee).
Tratamentul este complex și nu neapărat medicamentos.
Este important ca în acea perioadă, femeia să facă mișcare zilnic, cel puțin 30 de minute. De exemplu mersul pe jos în aer liber fiind de cele mai multe ori de mare ajutor.
Ajută mult, de asemenea, o alimentație sănătoasă în această perioadă: de evitat grăsimile și proteinele de origine animală, mâncarea sărată și cofeina în exces.
Un aport de acizi grași Omega 3 din surse precum uleiul de pește și uleiul din semințe de in, dar și vitamina B6, Ca, Magneziu, vitamina E sunt benefice.
Ceaiurile diuretice din plante, fără cofeină, pot ameliora balonarea și senzația de „umflare”.
În această perioadă din lună, în care femeia este mai greu de înțeles și mai greu de suportat, este uneori necesar să-și creeze „momente numai ale ei”. Adică momente speciale de retragere în universul propriu în care face ceea ce îi place cu adevărat: citește, cântă, meditează, dansează, doarme, se plimbă sau face sport.
Este o terapie de una singură, dar sigură!