Citomegalovirus (CMV) face parte din virusurile herpetice și el poate persista în corpul uman timp de câțiva ani, cu posibilitatea unei reactivări, iar perioada de incubație este de 2-4 săptămâni. Contagiozitatea este scăzută, iar infecția este de obicei asimptomatică. Uneori sunt prezente: febră, oboseală, disconfort, dureri musculare, afectare hepatică și limfadenopatie.
Transmiterea CMV se realizează prin contact direct cu fluidele corporale (salivă, lichid amniotic, sânge și lapte matern, etc).
Dacă mama are o infecție activă cu CMV, acesta se poate transmite transplacentar sau în momentul nașterii.
Infecția cu CMV în sarcină poate afecta fătul, cu consecințe grave în 5% din cazuri: retard de creștere intrauterină, microcefalie, hidrocefalie, hepatosplenomegalie, corioretinită sau tulburări neuro-senzoriale ulterioare.
Pentru diagnostic este nevoie de confirmare serologică (IgM și IgG, teste de aviditate).
La persoanele cu imunitate bună, infecția cu CMV poate trece neobservată sau poate fi etichetată ca o viroză gripală. Pentru a preveni infecția cu CMV, practicile de igienă personală sunt esențiale (spălarea mâinilor, evitarea sărutului cu persoane răcite, evitarea folosirii acelorași tacâmuri, spălarea și dezinfectarea jucăriilor).
Screening-ul preconcepție este important pentru a evita infecția cu CMV.