Nu mai este o taină faptul că starea de bine a fătului este influențată de starea mamei. O gravidă agitată, nervoasă, stresată va da naștere unui copil nelinistit plângăcios, anxios.
Studiile au început punând femeia gravidă să asculte muzică clasică liniștitoare mai mult timp și s-a constatat că după naștere copilul reacționează pozitiv la auzul aceleași partituri. Apoi studiile au evoluat și au demonstrat că o femeie gravidă liniștită va da naștere unui copil fericit.
De aceea, pe toată perioada sarcinii recomandăm gravidei să cultive atidudinea optimistă, speranța și recunoștința. Optimismul și speranța sunt concepte ce definesc perspective personale asupra viitorului. Binențeles că este mai bine să fii optimist, ai mai multă energie și entuziasm, treci mai ușor peste greutățile sarcinii/vieții. Deși acest lucru ține de o caracteristică a personalității, ea se poate cultiva.
Să privim sarcina în mod optimist gândind pozitiv la cel mai înălțător lucru posibil: aducerea pe lume a unui copil.
Și nu în mod pesimist gândul la greutăți, la incidente sau eveniment negative.
Și da, să cultivăm speranța, să fim convinși că scopul dorit va fi atins.
Femeia însărcinată trebuie să-și repete că este responsabilă și capabilă să facă față sarcinii și nașterii cu brio. Sperând, va acționa eficient spre binele ei și al copilui ei.
Și nu în ultimul rând, gravida este bine să cultive recunoștința. Recunoștința pentru familia care îi oferă ajutor și suport, inclusiv psihic, recunoștința față de univers, soartă, recunoștință și mulțumire față de Dumnezeu.
Studiile arată că recunoștința se asociază cu starea de bine, iar femeia gravidă are nevoie de aceasta stare.
Există și exerciții de cultivare a recunoștinței (scrisoarea de recunoștință, trei lucruri pozitive consemnate zilnic, jurnalul recunoștinței, etc) și aceste lucruri pot ajuta psihic gravida când se simte copleșită de neliniști și gânduri negre.
Psihologia pozitivă este bună, necesară și de mare ajutor în sarcină, naștere și alăptare.