HPV reprezintă virusul papiloma uman. Infecția HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală și poate afecta atât femeile cât și bărbații.
Cancerul de col uterin este provocat cel mai adesea (99,7%) de infecția persistentă cu tulpini oncogene ale virusului cu papiloma uman (HPV).
Până în prezent au fost identificate peste 120 de genotipuri clasificate, în funcție de pericolul evoluției spre cancer, în tulpini cu oncogenitate crescută, slab oncogene sau fără importanță clinică.
Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internațional. Nouă tulpini (6,11,16,18,31,33,45,52 si 58) sunt responsabile de producerea a 89,5 % din totalul de cancere ale colului uterin.
Opt din zece femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat pe parcursul vieții.
Pe lângă cancerul de col uterin, HPV este asociat și cu alte tipuri de cancer vulvar, vaginal, anal, penian și orofaringian.
Infecția cu HPV este autoeliminată, cu o imunitate bună infecția se elimină de la sine. Infecția persistentă cu HPV provoacă leziuni precanceroase.
Factorii de risc pentru infecția persistenta cu HPV și transformare precanceroasă sunt: fumat, parteneri sexuali multipli, debut precoce al vieții sexuale, imunosupresia.
Prevenția cancerului de col
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare împotriva HPV-ului, depistarea și tratamentul precoce al leziunilor precanceroase.
Leziunea acută la nivelul celulelor colului apare după 6-12 săptămâni de la infecție și poate fi complet asimptomatică.
Majoritatea infecțiilor cu HPV produc leziuni tranzitorii minore în cea mai mare parte a cazurilor, în timp ce unele infecții cu tulpini oncogene pot persista și progresează.
ASC-US si L-SIL
Cele mai frecvente anomalii citologice epiteliale întâlnite la testul Babes-Papanicolau.
ASC-US descrie anomalii ale celulelor epiteliale scuamoase cu o semnificație nedeterminată. În această fază riscul de cancer este foarte scăzut, iar recomandarea este urmărire citologică la 6-12 luni. Dacă citologia ulterioară este ASC-US sau mai mult se recomandă colposcopie.
La femeile de peste 30 de ani este de preferat ca în caz de ASC-US să se facă genotipare HPV de rutină deoarece peste această vârsta infecția cu HPV are un caracter persistent, fiind un element-cheie al carcinogenezei cervicale.
L-SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) este adeseori asociat infecției HPV cu tulpini cu oncogenitate crescută, rata de pozitivare fiind de 77%..
HSIL- leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt este o displazie avansată care de cele mai multe ori necesită colposcopie-biopsie col și excizie (LEEP, crioterapie, conizație, terapie cu laser).