Menopauza sau climacteriumul este un proces fiziologic natural, caracterizat în principal prin dispariția ciclurilor menstruale.
Asociat cu încetarea funcției ovariene apar și bufeuri , transpirații nocturne, insomnii, iritabilitate, instabilitate emoțională, uscăciune vaginală, palpitații, scăderea dorinței sexuale, etc.
În 1992 institutul National de sănătate din SUA împreună cu alte institute, au lansat un studiu la scară largă ” Inițiativa pentru sănătatea femeilor”, pe 161.000 femei în menopauză, de diferite rase și etnii. Concluzia fundamentala a studiului a fost ca tratamentele hormonale în menopauză nu sunt utile, așa cum se credea, în plus pot avea efecte secundare periculoase. Activitatea fizica, alimentația rațională, echilibrul psiho-emoțional sunt premize pentru o tranziție lină în această etapă.
Pentru întreaga simptomatologie ce însoțește menopauza de un real folos ne sunt fitoestrogenii. „Hormonii vegetali și hormonii umani sunt substanțe complet diferite, dar moleculele au structură asemănătoare și putem folosi unele tipuri de fitoestrogeni pentru ameliorarea simptomelor supărătoare ale menopauzei, și anume:
– izoflavonele – din soia, trifoiul roșu si ceaiul verde
– lignani – semintele de in
De asemenea vitamina E sau Cimicifuga racemosa au acțiuni benefice.
Dar aceste produse nu au efect asupra reducerii densității minerale osoase, deci nu previn osteoporoza.